Het ontstaan van snoep..

Het ontstaan van snoep..

Het woord "snoep" komt oorspronkelijk van het Nederlandse woord "snoepen", wat betekent "stiekem iets lekkers eten". Maar waar komt snoep eigenlijk vandaan?
Wij van Snoepscheppers vonden het de moeite waard dit uit te zoeken, omdat we natuurlijk wel moeten weten wat de geschiedenis is van wat onze corebusiness is.

Het is moeilijk om precies te achterhalen wanneer snoep voor het eerst werd gemaakt, omdat er geen geschreven documenten zijn die teruggaan tot die tijd. Maar we weten wel dat suiker in de vorm van riet of bietensuiker al duizenden jaren bestaat. In het oude India werd suikerriet verbouwd en verwerkt tot kristalsuiker, en in het oude Perzië maakten mensen suikerstroop. Ook in het oude Griekenland en Rome was suiker bekend en werd het gebruikt om medicijnen en parfums te maken. Dit laatste was voor Snoepscheppers iets wat wij echt niet wisten.

In de middeleeuwen werd suiker geïntroduceerd in Europa en begonnen mensen het te gebruiken als zoetstof. Er werden allerlei lekkernijen gemaakt van suiker, zoals koekjes en gebak. Maar snoep zoals we dat nu kennen, bestond nog niet. Pas in de 17e eeuw werd er voor het eerst hard snoep gemaakt, in de vorm van suikerklontjes. Deze werden gemaakt door gesmolten suiker in vormen te gieten en te laten afkoelen.

In de 18e eeuw werd er meer geëxperimenteerd met het maken van snoep. Er werden nieuwe soorten snoep bedacht, zoals zuurtjes en lolly's. Ook werden er machines ontwikkeld om snoep in grote hoeveelheden te produceren. Dit maakte snoep goedkoper en toegankelijker voor een groter publiek, waar Snoepscheppers graag aan bijdraagt.

In de 19e eeuw werden er nog meer soorten snoep bedacht, zoals kauwgom en chocolade. In 1828 werd de eerste chocoladefabriek geopend in Zwitserland, en vanaf dat moment werd chocolade een populair snoepgoed over de hele wereld.

Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel soorten snoep verkrijgbaar, van zure matjes tot chocoladerepen en van lolly's tot dropjes, die je natuurlijk ook gewoon allemaal bij ons op de site kan vinden. Snoep wordt in grote hoeveelheden geproduceerd en over de hele wereld geëxporteerd. En hoewel snoep niet bepaald gezond is, blijft het een geliefd en populair tussendoortje voor jong en oud. In deze blog hebben we kort de geschiedenis van snoep besproken. Van de oude Indiërs tot de moderne snoepfabrieken, snoep heeft een lange en interessante geschiedenis.

Wie weet wat voor soorten snoep er in de toekomst nog bij zullen komen!
Back to blog